Charles Street, Milford Haven

Client: Pembrokeshire County Council

Project value: TBC

Contractor: TBC

Status: Planning Approved

Planning Permission has been received for our proposed mixed use residential and office space development for Pembrokeshire County Council at Charles Street, Milford Haven.  Located on the steeply sloping hillside of Milford Haven’s high street, the site for the development has exceptional views over the marina and haven to the south, a view which residents will be able to take advantage of from the rooftop terrace and garden of the proposed building.

The development will comprise 12 one bedroom flats and 3 two bedroom flats for the elderly over three storeys, together with a local office space for Pembrokeshire County Council’s Housing Team and basement car parking.  Being centrally located, residents and staff will have immediate access to all of the facilities of the town centre and the development will in return contribute to the vitality of the town centre.

A number of design features have been incorporated into the proposals to respond to the specific needs of the resident group, including a central mobility scooter store at ground floor level for easy access to the high street, internal community spaces to enable residents to meet socially outside their flats, a rooftop terrace and garden to provide safe and secure outdoor community space with the opportunity for residents to engage in gardening activities.  Flat layouts have been designed for compliance with Lifetime Homes standards and good practice guidance for dementia friendly design and sight loss.  The building design will enable residents to continue to live independently, receiving support as and when needed.

The building design responds to the existing character of the street in terms of form, scale and materials whilst creating a building which is contemporary and immediately recognizable within the street through its design quality and the sense of place it creates.  The office space has tall and expansive fenestration to the whole of its frontage on Charles Street to reflect the existing shopfronts to other retail and commercial properties within the street and to create a connection with the street.  The flats on the Charles Street side of the building are placed above the office space in the same way that residential use is seen above retail use along the high street.  Natural slate cladding was chosen as the finish for the mass of the building envelope for its proven performance qualities as well as its aesthetics and connection with the locality and to give the building a strong identity within the street.