Coworth Park. Sunningdale, UK

Client: The Dorchester Collection

Project Value:£30m

Contractor: Galliford Try

Area: N/A

Status: Completed

The Mansion was built for Lord Derby, of horse-racing fame, in the 1760s, but had fallen into a poor state. The Dorchester Collection wished to turn it into a 6-star hotel resort, and Considere (C&P) were engaged as structural engineers.

The final design involved the retention, and underpinning, of the front facade and some side walls, the lowering of the basement, a substantial steel frame for the new construction, and a deep basement Energy Centre.

Other tricky design items included an elliptical steel-based, timber-clad, staircase and the foundation for a large bronze tree in the reception area, and the design of a replacement entrance portico to accommodate glazed screens and sliding glass doors.

Due to the level of fine detail which C&P knew would be required by the Client, they had to make great efforts to get these things resolved.

The project was very difficult, for a number of reasons, but has turned out to be one of which C&P feel proud.

C&P are currently involved with an extension in the low-level service yard at the west end of the building to provide additional back-of-house space, and in improvements to the local road system, to enhance the guests’ experience.